Hoeveel kWh produceert een zonnepaneel?

Het gemiddelde zonnepaneel produceert ongeveer 1 tot 2 kWh per dag. Maar dat is slechts een gemiddelde. De werkelijke hoeveelheid elektriciteit die je zonnepaneel produceert, hangt af van een aantal verschillende factoren, waaronder de grootte van het zonnepaneel, de hoeveelheid zonlicht die het ontvangt en het rendement van je zonnepaneel.

Hoe zonnepanelen werken

Zonnepanelen werken door zonlicht om te zetten in elektriciteit. Het zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen die gemaakt zijn van silicium. Wanneer zonlicht het silicium raakt, slaat het elektronen los van hun atomen. Deze vrij stromende elektronen worden opgevangen door metalen geleiders, waardoor een elektrische stroom ontstaat. Deze elektrische stroom kan vervolgens worden gebruikt om je huis of bedrijf van stroom te voorzien.

De grootte van je zonnepaneel is belangrijk

De grootte van je zonnepaneel is een factor die van invloed is op de hoeveelheid elektriciteit die het produceert. Een groter zonnepaneel zal uiteraard meer elektriciteit produceren dan een kleiner. Maar niet alleen de fysieke grootte van het zonnepaneel is van belang, ook het wattage. Zonnepanelen worden beoordeeld op basis van het aantal watt dat ze produceren. Een zonnepaneel van 300 watt produceert bijvoorbeeld meer elektriciteit dan een zonnepaneel van 200 watt, ook al zijn ze even groot.

Zonlicht is de sleutel

Een andere belangrijke factor voor de hoeveelheid elektriciteit die je zonnepaneel produceert, is de hoeveelheid zonlicht die het ontvangt. Als je zonnepaneel op een schaduwrijke plek staat, zal het niet zoveel elektriciteit produceren als een paneel dat het grootste deel van de dag in direct zonlicht staat. Daarnaast spelen ook de tijd van het jaar en de locatie een rol bij de hoeveelheid zonlicht die je zonnepaneel ontvangt. Op plaatsen zoals Alaska zijn er lange periodes van duisternis tijdens de winter, wat minder zonlicht betekent voor je zonnepanelen. En zelfs op zonnige plaatsen zoals Arizona zijn er nog steeds seizoenen waarin er minder zonlicht is dan op andere plaatsen. Al deze factoren hebben invloed op de hoeveelheid elektriciteit die je zonnepaneel elke dag produceert.

De efficiëntie van het zonnepaneel is ook van belang

Zonnepaneel efficiëntie is een andere belangrijke factor om te overwegen bij het bepalen van hoeveel elektriciteit je zonnepaneel kan produceren in een dag. De efficiëntie van een zonnepaneel wordt gemeten aan de hand van het percentage zonlicht dat door de zonnecel wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. Als een zonnecel bijvoorbeeld een rendement van 15% heeft, betekent dit dat 15% van het zonlicht dat erop valt, wordt omgezet in bruikbare elektriciteit, terwijl 85% verloren gaat als warmte of wordt teruggekaatst in de atmosfeer. Zonnepanelen met een hoger rendement produceren uiteraard meer elektriciteit dan die met een lager rendement – als alle andere zaken gelijk blijven. Aan hogere rendementen hangt echter een hoger prijskaartje, dus het is belangrijk om alle factoren af te wegen bij het kiezen van een zonnepaneel voor uw huis of bedrijf

Conclusie

Er zijn veel verschillende factoren die beïnvloeden hoeveel elektriciteit een zonnepaneel elke dag produceert. De grootte en het wattage van het zonnepaneel zijn twee belangrijke factoren, maar ook de hoeveelheid zonlicht die het ontvangt en het rendement spelen een rol. Door met al deze factoren rekening te houden, kun je een beter idee krijgen van hoeveel elektriciteit een zonnepaneel elke dag zal opwekken – en hoeveel geld je bespaart op je energierekening!

Andere berichten uit deze categorie

Spouwmuurisolatie in Den Haag

Lees dit artikel

Zonnestroominstallatie: voor- en nadelen van oost-west oriëntatie

Lees dit artikel

4 stappen om u te helpen bij het vinden van de juiste Solar Asset Management partij

Lees dit artikel