Een groot deel van de bevolking denkt dat de beste dakoriëntatie voor zonnecellen altijd naar het zuiden is. Dat is natuurlijk logisch, want de zonnestralen zijn in deze richting het sterkst en vooral ’s middags valt er veel licht op het fotovoltaïsche systeem. Maar in feite is zonlicht geen alles-of-niets kwestie. Hoewel de meeste zon uit het zuiden komt, vangt een oost-west oriëntatie van de zonnecellen toch veel licht op en kan zelfs een hogere opbrengst opleveren.
Hier vind je alle informatie over de optimale oriëntatie van een fotovoltaïsch systeem en de voor- en nadelen van een oost-west oriëntatie.
Waarop moet worden gelet bij het uitlijnen van zonnestroominstallatie?
De oriëntatie van een zonnestroominstallatie beschrijft de kompasrichting waarin de zonnecellen staan. Voor een zonnepaneelinstallatie zijn de kompasrichting en de azimuthoek bepalend. De azimuthoek geeft de hoek van afwijking van een zuidelijke oriëntatie aan (bv. oostelijke oriëntatie ≙ 90°, zuidoostelijke oriëntatie ≙ 45°). Een zuidelijke oriëntatie wordt meestal als optimaal beschouwd, maar een zuidoostelijke of zuidwestelijke oriëntatie met 45 graden haalt nog steeds 95% van de maximale opbrengst, en een oost-west oriëntatie kan zelfs tot 40% meer opbrengst opleveren, vooral op een plat dak. Naast de oriëntatie is ook de helling bepalend voor de energieopwekking. Een helling van 90 graden ten opzichte van de zon is perfect, want dan valt het zonlicht loodrecht op de zonnepanelen. Omdat de stand van de zon echter voortdurend verandert, wordt meestal een helling van 30-35 graden gekozen, omdat daarmee gemiddeld over een jaar de beste resultaten worden bereikt.
Dubbel is beter: de voordelen van een oost-west oriëntatie
In theorie zou een zuidelijke oriëntatie met een helling van 90 graden het beste zijn, maar in de praktijk kan tegenwoordig elk zonnedak de kracht van de zon benutten. Bij een oost-west gericht dak zijn vaak opbrengstverliezen van 7-12 % te verwachten, maar de opgewekte elektriciteit kan beter en directer worden gebruikt. Bovendien is de gemiddelde mens overdag meestal niet thuis en verbruikt dus de meeste elektriciteit in de ochtend en avond – dus precies wanneer het zonlicht uit het oosten en westen komt. Bij een zuidelijke oriëntatie moet de elektriciteit overdag worden opgeslagen, anders wordt ze automatisch aan het openbare net geleverd, waardoor ze later tegen een hoge prijs moet worden teruggekocht. Met een oost-west oriëntatie kan het direct gebruikt worden.
Voordelen
- Twee daken vangen tweemaal per dag zon op
- Elektriciteit kan direct worden gebruikt
- Je hoeft geen elektriciteitsopslag aan te schaffen
- 40 % meer zonnestroom met platte daken
- 70 % reductie is vrijwel verliesvrij
Nadelen
- Geen maximale benutting van zonlicht
Conclusie: Voor wie is een oost-west oriëntatie geschikt?
PV-systemen met een oost-west oriëntatie zijn bijzonder geschikt voor particulieren die ’s morgens of ’s avonds het grootste deel van hun elektriciteit verbruiken. Ze zijn ook ideaal voor bedrijven en ondernemingen als het gebouw een plat dak heeft, omdat in dat geval 40% meer opbrengst kan worden gegenereerd. In beide gevallen is een oost-west oplossing effectiever en lucratiever dan een zuidelijke.
een zuidelijke oriëntatie. Wij kunnen daarom een oost-west oriëntatie van harte aanbevelen, maar adviseren altijd om je dak eerst door een deskundige te laten controleren om de beste oplossing specifiek voor je fotovoltaïsche systeem te vinden.