Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen en geld te besparen op de energierekening. Maar zoals alles vereisen ze enig onderhoud. Een vraag die ons vaak wordt gesteld is: “Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?”. Het antwoord op die vraag hangt af van een aantal factoren, waaronder de locatie van de zonnepanelen, het type panelen dat je hebt en de weersomstandigheden in de omgeving. Over het algemeen hoeven de meeste zonnepanelen echter maar eens per drie jaar gereinigd te worden.

Waarom het reinigen van zonnepanelen belangrijk is

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Als ze bedekt zijn met vuil, stof of vogelpoep, kunnen ze niet zo efficiënt mogelijk werken. Daarom is het belangrijk om ze schoon te houden! Regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat je  zonnepanelensysteem optimaal werkt en zoveel mogelijk stroom opwekt.

Hoe zonnepanelen schoonmaken

Het schoonmaken van zonnepanelen is niet moeilijk, maar het is belangrijk om het correct te doen om beschadiging van de panelen te voorkomen. Gebruik eerst een zachte borstel of doek om al het losse vuil te verwijderen. Gebruik vervolgens een slang met een zachte waterstraal om het resterende vuil weg te spoelen. Gebruik geen water onder hoge druk, want dat kan de panelen beschadigen. Gebruik ten slotte een schone, droge doek om de panelen af te nemen en eventuele watervlekken te verwijderen.

Zonnepanelenonderhoud is belangrijk als je wil dat je systeem optimaal functioneert. De meeste systemen hoeven maar eens per drie jaar gereinigd te worden, maar de frequentie kan variëren afhankelijk van de locatie en de weersomstandigheden. Het schoonmaken van zonnepanelen is eenvoudig en kan worden gedaan met slechts een paar huishoudelijke benodigdheden. Zorg ervoor dat je geen agressieve chemicaliën of schurende materialen gebruikt, die het oppervlak van de panelen kunnen beschadigen.

Andere berichten uit deze categorie

Toekomstbestendige voorzieningen in en rond je woning

Lees dit artikel

Tips voor wanneer je zonnepanelen als bedrijf wilt plaatsen

Lees dit artikel

4 stappen om u te helpen bij het vinden van de juiste Solar Asset Management partij

Lees dit artikel