Toekomstbestendige voorzieningen in en rond je woning

Als mens zijnde merken we dat de tijden snel veranderen. Zeker wanneer je op het gebied van technologie kijkt naar wat er vandaag de dag allemaal mogelijk is. Nog niet zolang geleden hadden mensen alleen nog een telefoon met draad in huis als ‘technologie’. Niet veel later kwam daar de televisie bij. Tegenwoordig is het rijtje te lang om op te noemen.

Hoe je het ook wendt of keert, het is dus belangrijk om met deze veranderende toekomst bezig te zijn. Het is slim om hier zo snel mogelijk op in te spelen. Zo zorg je er namelijk voor dat je niet iedere keer op het laatste moment met aanpassingen hoeft te komen. In én rond je woning.

Vandaar dat we in deze tekst gaan kijken naar de toekomstbestendige voorzieningen die nu al beschikbaar zijn. Je weet dan precies wat de opties zijn. Er is een goede kans dat je besluit om in minimaal één optie te investeren. Als je dat niet sowieso al gedaan hebt.

De toekomstbestendige voorzieningen die nu beschikbaar zijn

Zoals gezegd, gaat het dus om een flink rijtje aan technologische opties die je vandaag de dag hebt. Deze zijn niet per se allemaal even toekomstbestendig. Vandaar dat we bij deze alleen de opties er tussenuit pakken die met het oog op de toekomst een slimme investering lijken. We hebben het dan bijvoorbeeld over:

  • Zonnepanelen: Een investering in zonnepanelen, is een van de slimste zetten die je op dit moment kunt maken. Zonnepanelen zijn namelijk een bron van duurzame energie. Hiermee zijn ze goed voor het milieu, waardoor ze altijd een aangeraden optie gaan blijven. Ook wanneer de maatregelen tegen klimaatverandering in de loop der jaren alleen maar sterker worden. Bovendien is het ook op financieel vlak aantrekkelijk om voor zonnepanelen te kiezen. Na de plaatsing hiervan wek je namelijk nagenoeg gratis stroom op. En dit een aantal decennialang, aangezien dat de levensduur van deze nieuwe technologie is. Reden genoeg dus om ze op z’n minst te overwegen.

  • Omvormer: Een belangrijke opmerking hierbij is dat je ook een omvormer nodig gaat hebben bij de aanschaf van zonnepanelen. Deze vormen van technologie gaan hand in hand met elkaar, omdat de opgewekte stroom van zonnepanelen niet direct bruikbaar is in het huishouden. Dit heeft te maken met het type stroom dat je opwekt. Dit gaat om gelijkstroom. En de apparaten binnen het huishouden werken alleen op wisselstroom. Gelukkig is dit verder geen enkel probleem. Het is heel gemakkelijk om aan een goede omvormer te geraken, waar je in lengte van jaren plezier van gaat hebben.

  • Warmtepomp: Dan hebben we nog de warmtepomp. Ook hiervoor geldt dat het een toekomstbestendige investering in technologie is. Als we de laatste tijd namelijk iets geleerd hebben, dan is het wel dat gas duur is. Bovendien levert de verbranding van gas flink wat CO2-uitstoot op. In principe onnodig, aangezien een warmtepomp de werking van gas kan vervangen. En dit doet het door gebruik te maken van elektriciteit. Dit maakt de combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp bijvoorbeeld een uiterst interessante. In de basis is het dan mogelijk om geregeld gratis je woning te verwarmen.

  • Elektrische auto: De opkomst van de elektrische auto is nu echt ingezet. Steeds meer mensen maken de overstap van een auto die op benzine of diesel rijdt naar een elektrische auto. Daarbij lijken ook overheden steeds meer te neigen naar het stimuleren van de elektrische automarkt. Dit zorgt ervoor dat bedrijven alleen maar meer tijd, geld en moeite investeren in het optimaliseren van de auto’s. Zo lijkt dit een ideaal moment te zijn om je te focussen op de aanschaf van een nieuwe, elektrische auto. Ze zijn stijlvol, duurzaam en vergen nog minder onderhoud ook.

  • Laadpaal: Tot slot sluiten we dit rijtje af met de laadpaal. Waar we eerder al de combinatie van zonnepanelen en een omvormer bespraken, hebben we hier eigenlijk nog een keer te maken met een combinatie. Namelijk die van een elektrische auto en een laadpaal. Het is simpelweg superhandig om je elektrische auto aan huis op te laden. Bijvoorbeeld ’s nachts, terwijl je zelf in bed ligt. Met een Wallbox laadpaal ligt dit volledig binnen de mogelijkheden. Heb je weleens van de gloednieuwe, moderne Wallbox pulsar plus gehoord? Het is misschien wel de meest toekomstbestendige laadpaal die er op dit moment is.

Neem dit rijtje zorgvuldig door en bekijk voor jezelf waar de mogelijkheden liggen. Heb je het idee dat het voor jou ook slim is om de stap te zetten? Om te werken aan een woning die toekomstbestendig is voor een zeer lange tijd? Dan hoeft het niet lang te duren alvorens je deze wens verwezenlijkt. Het is niet voor niets dat de verkopen van deze technologie in de lift zitten. Mensen zien de potentie ervan meer en meer.

Andere berichten uit deze categorie

De juiste afstelling van autospiegels voor optimale zichtbaarheid

Lees dit artikel

Tips voor wanneer je zonnepanelen als bedrijf wilt plaatsen

Lees dit artikel

4 stappen om u te helpen bij het vinden van de juiste Solar Asset Management partij

Lees dit artikel