Je energierekening vergelijken: klopt dat wel?

Het is even schrikken wanneer je een hoge jaarrekening ontvangt. Betaal je niet teveel? Zit is je een tijdje bij dezelfde energieleverancier, dan is het verstandig om eens rond te kijken. Misschien ben je bij een andere energieleverancier goedkoper uit. Vergelijk je energierekening voor 2024: in dit artikel lees je hoe je dat doet.

Op zoek naar de goedkoopste energieleverancier

Op de energiemarkt gaat het niet om merken, kleuren of afmetingen: het draait allemaal om prijzen. Zit je bij de goedkoopste energieleverancier dan levert dit een voordeel van wel € 500 per jaar op.

De energiemarkt is concurrerend, iets dat in het voordeel van consumenten en ondernemers is. Elke energieleverancier wil nieuwe klanten aantrekken en doet dit middels scherpe tarieven en bonussen. Een snelle vergelijk laat grote verschillen zien. Het verschil in energieprijs tussen de goedkoopste en duurste aanbieder kan meer dan 15% bedragen.

Dit is in 2024 anders

Energie wordt in 2024 duurder. Enerzijds komt dit door het verdwijnen van het prijsplafond. Aan de andere kant gaat de belasting op gas flink omhoog. De belasting op stroom gaat iets omlaag. Heb je een gas-cv-ketel, dan betaal je maandelijks ongeveer € 12 meer.

Sinds de energiecrisis zijn dynamische energiecontracten populair. Op momenten met veel energieopwekking betaal je nauwelijks iets voor stroom en/of gas. Is de vraag hoog en het aanbod laag, zoals op een windstille en donkere avond, dan betaal je het meest. Door slim hierop in te spelen ben je hartstikke goedkoop uit. Daarom wint het contact met dynamische prijzen ook in 2024 steeds meer terrein.

Aan de andere kant bieden vaste contracten veel zekerheid. Juist in een onstabiele energiemarkt is het soms beter om voor vastigheid te kiezen.

Je energierekening vergelijken

Moet je voor een vast-, variabel of dynamisch energiecontract gaan? Ben je ergens anders goedkoper uit? Vergelijk je energie voor 2024 en ontdek hoeveel je kunt besparen. Laat je niet door welkomstbonussen verleiden. Het gaat uiteindelijk om de energieprijs die je betaalt, en welke besparing dit oplevert.

Zelf stroom opwekken

De overheid blijft het gebruik van zonnepanelen stimuleren. Zelf stroom opwekken levert een nóg groter voordeel op. Natuurlijk moet je eerst een investering doen, maar met een terugverdientijd van 8 jaar is het rendement groot. Zonnepanelen leveren meer op dan sparen.

Nog geen zonnepanelen? Vergelijk verschillende aanbieders én zonnepanelen. Welke zonnepanelen je kiest is afhankelijk van je budget en het rendement dat je eruit wil halen. Gelukkig zijn er experts die hier alles vanaf weten. Ze helpen je bij het maken van de juiste keuze.

Andere berichten uit deze categorie

4 tips voor het kiezen van de juiste zonnepanelen

Lees dit artikel

4 redenen om juist nu zonnepanelen te kopen

Lees dit artikel

Zonnepanelen en zelfvoorzienende gemeenschappen: Hoe hernieuwbare energie sociale veranderingen anstuurt

Lees dit artikel