Een onaangesproken bron van eeuwige energie: wat is zonne-energie?

De meest exacte definitie van zonne-energie is duidelijk: “de energie van de zon”. Het is een term die wordt gebruikt om de elektromagnetische straling van de zon te classificeren en onderschept door de aarde. Het is ’s werelds meest permanente en betrouwbare energiebron en de meest uitgebreide.

Het gebruik van zonne-energie op aarde omvat zonneverwarming voor gebouwen, zonnewarmte voor productie of industrie en elektriciteitsproductie. Dus wat is zonne-energie? Hoe beïnvloedt het ons?

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is verantwoordelijk voor weersystemen en zeestromingen. Het biedt licht, warmte en energie aan alle levende wezens op aarde. Het heeft veel toepassingen. Het levert elektriciteit; het kan worden gebruikt om auto’s van stroom te voorzien.

Zonne-energie wordt ook gebruikt als een kracht voor satellieten in de ruimte en in ruimteshuttles. Het kan ook boten, generatoren tijdens noodsituaties, speelgoed en zelfs beveiligingssystemen van stroom voorzien.

De hoeveelheid zonne-energie die de aarde ontvangt, is ongeveer 770 biljoen kilowatt (kW), een hoeveelheid die 5000 keer groter is dan de som van alle andere energie, of het nu aardse kernenergie, geothermische energie of zwaartekrachtenergie is.

Er zijn twee soorten zonne-energie. Dit zijn:

 • Thermische energie
 • Elektrische energie

Wat is het verschil tussen de twee soorten energie?

Thermische energie is kinetische energie. Het is overal. Het maakt de aarde warm en verwarmt zelfs onze huizen. Het helpt ons om onze kleren te drogen. Het wordt ook gebruikt om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik of zelfs zwembaden. Daarom wordt thermische energie de warmte-energie genoemd omdat het ook in het centrum van de aarde wordt opgeslagen.

Elektrische energie is bij ons algemeen bekend als de elektriciteit. Het is een essentieel onderdeel van de natuur en het is een van onze meest gebruikte vormen van energie. Dit maakt gebruik van zonlicht voor gewone elektrische apparatuur, zoals huishoudelijke apparaten, computers en verlichting.

De meeste toepassingen van zonne-energie zijn afhankelijk van systemen zoals collectoren, opslag en bedieningselementen. Opslag is nodig om een reden dat zonne-energie alleen overdag beschikbaar is, maar de vraag naar energie is dag en nacht nodig. Controles worden gebruikt om te garanderen dat het opslagsysteem veilig en efficiënt werkt.

De bereikbaarheid van zonne-energie wordt bepaald door drie factoren:

 • De locatie wordt meestal gemeten op basis van lengte- en breedtegraad en hoogte.
 • De tijd.
 • Het weer.

Afgezien van het feit dat je weet dat zonne-energie nog steeds een vrije energie is, moet je je realiseren dat het ook voordelen en nadelen heeft.

De voordelen zijn:

 • Zonne-energie is bijna onbegrensd; het zal beschikbaar zijn zolang er nog mensen op de aarde zijn.
 • Het is overvloedig. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je er geen kans meer toe hebt.
 • Het zou meer kracht kunnen leveren dan alle bekende fossiele brandstofreserves.
 • Zonne-energie is overdag beschikbaar wanneer het elektriciteitsverbruik echt belangrijk is.
 • Het is de meest onuitputtelijke, hernieuwbare energiebron die de mens kent.
 • Zonne-energie kan worden opgenomen, gereflecteerd, doorgestuurd en geïsoleerd.
 • Het kan worden verzameld en opgeslagen in batterijen.

De nadelen zijn:

 • Het is niet geschikt in bewolkte gebieden.
 • Het is niet beschikbaar ’s nachts.
 • En het kan grote landoppervlakken vereisen.

Ter herinnering, de zonne-energieniveaus zijn lager naarmate de site noordelijker is. Gezien de geografie, is het seizoen een belangrijke bepalende factor voor zonne-energieniveaus omdat de positie van de zon en het weer sterk variëren van zomer tot winter.

Andere berichten uit deze categorie

Een energie neutrale fotostudio

Lees dit artikel

Gevel zonnepanelen van Solarix

Lees dit artikel

Zwarte stalen deuren: De hippe en veelzijdige touch voor iedere woonstijl

Lees dit artikel