De nadelen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen en te besparen op de energierekening. Er zijn echter enkele nadelen aan het gebruik van zonnepanelen waar je van bewust moet zijn voordat je de overstap maakt. In deze blogpost bespreken we de drie belangrijkste nadelen van zonnepanelen.

1. Zonnepanelen kunnen duur zijn om te installeren

De initiële kosten van zonnepanelen kunnen vrij hoog zijn. De aanschaf van 15-20 panelen en installatiekosten bedragen ongeveer 10.000 euro na aftrek van belastingkredieten en kortingen. Maar de besparingen op lange termijn op je energierekening zullen uiteindelijk de initiële installatiekosten compenseren.

2. Zonnepanelen vergen veel onderhoud

Zonnepanelen moeten regelmatig worden schoongemaakt om goed te functioneren. Ze moeten ook regelmatig gecontroleerd worden op schade. Met het veranderend klimaat in Nederland en kans op supercellen kan het voorkomen dat je panelen eerder aan vervanging toe zijn door stormschade.

3. Zonnepanelen kunnen veel ruimte in beslag nemen

Zonnepanelen moeten op een open, zonnige plek worden geïnstalleerd om goed te kunnen functioneren. Meestal volstaat een plat of schuin dak, maar dit is niet voor iedereen een geschikte oplossing. Dit betekent dat je de panelen ergens anders op je terrein zal moeten plaatsen en dat kost ruimte wat je niet meer kan gebruiken.

Andere berichten uit deze categorie

Zonnepanelen onder de loep; kopen of leasen?

Lees dit artikel

Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen op je dak?

Lees dit artikel

Zaden wholesale: Uitgebreide mogelijkheden voor groothandel in zaden

Lees dit artikel